Κατάδυση στην Αθήνα

Απρ 10, 2023 | 0 Σχόλια

Είτε είστε μόνιμος κάτοικος, είτε επισκέπτης, η Αθήνα είναι ιδανικό μέρος για καταδυτικές εξορμήσεις. Όποιο και αν είναι το επίπεδο σας, δεκάδες καταδυτικά σημεία σας περιμένουν να τα εξερευνήσετε.  Σε πολλά από αυτά μπορείτε να πάτε απλά με την παρέα σας ενώ αν χρειάζεστε συνοδεία, μπορείτε να επιλέξετε από τα δεκάδες καταδυτικά κέντρα που δραστηριοποιούνται στις γύρω περιοχές.

Στο παρακάτω άρθρο παρουσιάζουμε μερικά από τα καταδυτικά σημεία που, κατά την άποψή μας, αξίζει να επισκεφθείτε.

 

Τα …χαλαρά

Σε αυτή την κατηγορία εντάσσουμε ρηχές βουτιές με εύκολη πρόσβαση ιδανικές για αρχάριους ή απλά για δύτες που προτιμούν ρηχές και ακούραστες βουτιές.

 

ΚΑΤΑΦΥΓΗ

Ένα σημείο χωρίς κουβάλημα στην παραλία με όμορφη μορφολογία στα ρηχά. Φωτεινή βουτιά καθώς ο μέσος όρος του βάθους κυμαίνεται στα 10-12 μέτρα.

 

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Ένας μικρός λόφος βουτηγμένος μέσα στην θάλασσα δημιουργεί μία όμορφη βουτιά στην περιοχή του Λαυρίου. Απότομα κοψίματα και εντυπωσιακά μονόπτερα σε μία από τις πιο διαυγείς βουτιές της περιοχής.

 

Το προφυλαγμένο

 

ΒΓΕΘΙ

Όταν οι δυνατοί νοτιάδες κάνουν την κατάδυση δύσκολη στις κλασικές νότιες περιοχές της Αττικής, το Βγέθι είναι μία ασφαλή επιλογή καθώς είναι προφυλαγμένο από τέτοιους ανέμους ενώ προσφέρει μία βουτιά που μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την εμπειρία και τις διαθέσεις των δυτών.

 

Τα …σκαφάτα

Υπάρχουν αμέτρητες βουτιές προσβάσιμες μόνο με σκάφος στην περιοχή, εμείς θα περιοριστούμε την αναφορά μας σε τρεις που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είτε έχετε το δικό σας σκάφος είτε βουτάτε με το καταδυτικό κέντρο της επιλογής σας θεωρούμε ότι αυτές οι βουτιές αξίζουν μία επίσκεψη.

 

ΣΠΗΛΙΑ ΑΡΤΖΕΝΤΑ

Στην δυτική πλευρά της νήσου Αρσίδα βρίσκεται η σπηλιά του Αρτζεντά, ένα όμορφο καταδυτικό σημείο με κοφτά βράχια και επιβλητικό τοίχο. Η βουτιά ξεκινάει από ένα προστατευμένο σπήλαιο με ανοιχτή οροφή.

 

ΚΥΡΑ ΛΕΝΗ

Μεταφερόμαστε σε ένα άλλο κοντινό νησάκι, αυτό του Πατρόκλου για να συναντήσουμε το πιο πολυσύχναστο ναυάγιο της Αθήνας. Το «κυρά Λένη» βρίσκεται στον βυθό από το 1978 όταν βυθίστηκε καθώς εκτελούσε δρομολόγιο από το Λαύριο προς την Βουλγαρία. Το ναυάγιο ξεκινάει από τα 18 μέτρα ενώ το βαθύτερο κομμάτι του βρίσκεται στα 30.

 

PIPER

Το εκπαιδευτικό αεροπλάνο τύπου PIPER προσθαλασσώθηκε τον Οκτώβριο του 1998 βορειοδυτικά της Μακρονήσου. Αρχικά εντοπίστηκε σε μεγαλύτερο βάθος αλλά στην πορεία μεταφέρθηκε στα 18 μέτρα για να είναι πιο προσβάσιμο στους δύτες.

 

Τα αξιοσημείωτα

Κλείνοντας το αφιέρωμα μας στις καταδύσεις τις Αττικής οφείλουμε να αναφέρουμε και ορισμένες καταδύσεις που είναι έξω από τα συνηθισμένα.

 

ΛΕΓΡΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Το υποβρύχιο νεκροταφείο αυτοκινήτων των Λεγρενών είναι μία από τις πιο διάσημες βουτιές στην Ελλάδα. Επί δεκαετίες ότι αυτοκίνητο έπρεπε να εξαφανιστεί «έπεφτε» στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργώντας μία αξιόλογη «υποβρύχια έκθεση αυτοκινήτων». Η βουτιά απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους δύτες καθώς τα πρώτα αυτοκίνητα ξεκινάνε από τα 20 μέτρα ενώ τα τελευταία βρίσκονται σε βάθος 35.

 

ΠΗΓΑΔΙ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Γνωστό και ως δεύτερο λιμανάκι της Βουλιαγμένης είναι το σημείο που βρίσκεται η είσοδος ενός σπηλαίου που ξεκινάει από το «τέλος» του πηγαδιού. Μία μεγάλη τρύπα σε βάθος 11 μέτρων σταδιακά στενεύει μέχρι την είσοδο του σπηλαίου που βρίσκεται στα 28 μέτρα.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το σπήλαιο, τις αποστολές και τα ατυχήματα που το συνοδεύουν διαβάστε το άρθρο στο site του κου Γράφα.

 

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *