Από το 1774, όπου καταγράφηκε το πρώτο καταδυτικό ατύχημα, μέχρι σήμερα, έχουμε μάθει αρκετά πράγματα για τα όρια που πρέπει να βάζουμε όταν βρισκόμαστε στο νερό.
Ο βασικότερος λόγος ατυχημάτων ήταν η νόσος των δυτών και ενώ αρχικά δεν υπήρχαν σαφείς ιατρικές εξηγήσεις για το τι συμβαίνει με τον αέρα που αναπνέουμε κάτω από το νερό, με την πρόοδο της επιστήμης κατανοήθηκαν οι λόγοι που οδηγούν στη «νόσο» και δημιουργήθηκαν οι καταδυτικοί πίνακες.
Σκοπός τους είναι να μας βοηθήσουν να προγραμματίσουμε την βουτιά μας ενημερώνοντάς μας για τους χρόνους παραμονής ανάλογα με το βάθος. Έχουν δημιουργηθεί εφτά διαφορετικοί αλγόριθμοι που παράγουν λίγο-πολύ τους ίδιους χρόνους παραμονής. Οι καταδυτικοί υπολογιστές που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι απόγονοι αυτών των πινάκων και χρησιμοποιούν κάποιον από αυτούς τους αλγόριθμους.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
Ο καταδυτικός υπολογιστής μάς δείχνει τις βασικές πληροφορίες που χρειαζόμαστε. Το βάθος που βρισκόμαστε, τη διάρκεια που είμαστε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, τη θερμοκρασία του νερού, το χρόνο που μπορούμε να παραμείνουμε σε αυτό το βάθος, το αν έχουμε υπερβεί το χρόνο μας και πρέπει να κάνουμε στάση, ενώ τέλος μας δείχνει μέχρι ποιο βάθος πρέπει να φτάσουμε και τι στάσεις πρέπει να κάνουμε. Οι επιπλέον δυνατότητες που δίνουν οι υπολογιστές είναι πάρα πολλές. Θα προσπαθήσουμε να συνοψίσουμε παρακάτω τις βασικές.
ΝΙΤROX
Οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν δυνατότητα Nitrox και κατά την αγορά σας καλό θα είναι να το προσέξετε. Ανεξάρτητα με το επίπεδό σας, το να αναπνέετε αέρα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα οξυγόνου είναι κάτι που πιθανόν θα χρειαστείτε σε κάποιο καταδυτικό ταξίδι με επαναλαμβανόμενες βουτιές.
ΣΥΝΔΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Αρκετοί καταδυτικοί υπολογιστές έχουν την δυνατότητα να εξάγουν ένα ηλεκτρονικό αρχείο με την κατάδυση που πραγματοποιήσατε για να την δείτε και μέσα από το πρόγραμμα του κατασκευαστή. Πρόκειται για αρκετά χρήσιμη λειτουργία, καθώς μπορείς να δεις το διάγραμμα της βουτιάς σου και να κρατήσεις ένα ηλεκτρονικό dive log. Η μεταφορά του αρχείου γίνεται με καλώδιο USB ή μέσω Blue Tooth και WiFi σε περίπτωση πιο εξελιγμένων μοντέλων.
ΑΛΛΑΓΗ ΑΕΡΙΟΥ – TRIMIX
Μια πιο σύνθετη λειτουργία που έχουν αρκετά dive computers για τους δύτες που πραγματοποιούν τεχνική κατάδυση είναι να ειδοποιούν τον υπολογιστή τους για αλλαγές που κάνουν στις φιάλες από μία λίστα μειγμάτων που έχουν φορτώσει πριν την βουτιά στον υπολογιστή.
AIR TRANSMITTER
Μία ακόμα λειτουργία είναι η δυνατότητα αναμετάδοσης της πίεσης που έχει η φιάλη μας στον υπολογιστή. Παρόλο που αυτή η λειτουργία κατά την διάρκεια της κατάδυσης μπορεί να φαντάζει αχρείαστη καθώς δεν πρόκειται ποτέ να αποχωριστείτε το μανόμετρό σας, μπορεί να σας δώσει χρήσιμες πληροφορίες για την κατανάλωσή του αέρα σας όταν θα μεταφέρετε τα δεδομένα της βουτιάς στον υπολογιστή ή στο κινητό σας.
ΜΠΑΤΑΡΙΑ
Παλαιότερα μοντέλα μπορεί να απαιτούν αλλαγή της μπαταρίας από εξουσιοδοτημένο κατάστημα, ενώ άλλα σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις την αλλαγή μόνος σου.
…ΦΟΡΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΑΝ ΡΟΛΟΙ ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ!
Ενώ η φιλοσοφία πίσω από τον σχεδιασμό ορισμένων dive computer είναι να σου δίνουν με μεγάλα ψηφία την απαραίτητη πληροφορία που χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια μιας βουτιάς, υπάρχουν dive computers που μοιάζουν περισσότερο με καλόγουστα ρολόγια.
Ανεξάρτητα με τις δυνατότητες και την ασφάλεια που παρέχουν οι καταδυτικοί υπολογιστές, ποτέ δεν πρέπει να ξεπερνάμε τα όρια της εκπαίδευσης και της εμπειρίας μας και πάντοτε καταδυόμαστε σύμφωνα με το πλάνο μας.
Δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας για κάθε διαφορετικό κομμάτι του εξοπλισμού!
0 Σχόλια