Συντήρηση και φροντίδα ρυθμιστή πίεσης

Απρ 13, 2023 | 0 Σχόλια

Κάθε δύτης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να κρατάει τον εξοπλισμό του σε καλή κατάσταση.  Η τακτική φροντίδα και η προληπτική συντήρηση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή είναι το διαβατήριο μας για ασφαλείς καταδύσεις και για μακροχρόνια καλή λειτουργία του εξοπλισμού μας.

Συνήθως το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για συντήρηση είναι ο ρυθμιστής μας και όχι άδικα. Ρυθμίζει την σωστή ροή αέρα και άμα του δώσουμε την προσοχή που του αξίζει θα μας προστατέψει από διαρροές και απώλειες.

 

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΒΟΥΤΙΑ

Όπως συμβαίνει με όλο τον εξοπλισμό μας έτσι και ο ρυθμιστής μας μετά την κατάδυση χρειάζεται ξέπλυμα με γλυκό νερό. ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΥΜΠΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ. Για να φύγει το αλάτι του θαλασσινού νερού δεν φτάνει απλά να βραχεί από κάποιο λάστιχο στην στεριά αλλά να παραμείνει για μερικά λεπτά βουλιαγμένος μέσα σε κάποια λεκάνη. Μόνο με αυτό τον τρόπο είναι αποτελεσματική η αφαλάτωση. Κατά την διάρκεια που είναι βυθισμένος ο ρυθμιστής σας στο νερό κρατήστε πατημένο το μπουτόν και κουνήστε τον ρυθμιστή σας μέσα στο νερό ώστε να κυκλοφορήσει το γλυκό νερό εσωτερικά, γυρίστε όλους τους άλλους διακόπτες που έχει πάνω του, με αυτό τον τρόπο καθαρίζει από το αλάτι σε βάθος ο εξοπλισμός μας μέχρι το σημείο που γίνεται στεγανοποίηση από κάποιο O-RING.

 

ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΑΠΑΚΙ

Σε περίπτωση που πλύνατε τον ρυθμιστή σας χωρίς το καπάκι μην πανικοβάλλεστε δεν είστε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Γλυκό νερό έχει μπει στο πρώτο στάδιο και ίσως παραπέρα. Ξεβιδώστε από πάνω του το δεύτερο στάδιο, το χταπόδι, τους σωλήνες πλήρωσης και ότι άλλο είναι συνδεμένο στις θύρες υψηλής και χαμηλής πίεσης, αφήστε τον ρυθμιστή σας λυμένο σε μέρος που να αερίζεται ώστε να στεγνώσει από μέσα. Προσοχή στα μικρά o-rings που υπάρχουν εσωτερικά. Ενημερώστε τον τεχνικό που κάνει συντήρηση στον εξοπλισμό σας για τα βήματα σας και αυτός θα σας κατευθύνει για τυχών επιπλέον ενέργειες που θα χρειαστούν.

 

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Το σέρβις του ρυθμιστή γίνεται συνήθως κάθε χρόνο αλλά μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή.  Όταν πάτε τον ρυθμιστή σας για συντήρηση αυτός αποσυναρμολογείται καθαρίζεται, γίνεται αφαλάτωση και αντικαθιστούνται όλα τα o-rings καθώς και άλλα εξαρτήματά του που θεωρούνται αναλώσιμα.

TIP: Είναι δύσκολο για κάποιον επαγγελματία της κατάδυσης να βρει χρόνο μέσα στο καλοκαίρι να σας συντηρήσει σωστά τον εξοπλισμό, φροντίστε να κάνετε την ετήσια συντήρηση σας λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν ώστε ο τεχνικός σας να έχει άνεση χρόνου και ηρεμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάδυση με Καταιγίδα

Κατάδυση με Καταιγίδα

Η κατάδυση με κακές καιρικές συνθήκες πρέπει να αποφεύγεται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στη χώρα μας, μία ψιχάλα μπορεί να μετατραπεί σε δυνατή μπόρα μέσα σε μερικά λεπτά και το απρόοπτο να σας βρει κατά τη διάρκεια της κατάδυσης!   Πώς αντιμετωπίζουμε...

Τι προσέχουμε όταν ενοικιάζουμε καταδυτικό εξοπλισμό.

Τι προσέχουμε όταν ενοικιάζουμε καταδυτικό εξοπλισμό.

Φανταστείτε να ενοικιάζετε ένα αυτοκίνητο σε μια άγνωστη πόλη, να πλοηγείστε στην κίνηση σε άγνωστους δρόμους, και μετά να βρίσκεστε σε μια έντονη καταιγίδα — μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι δεν ξέρετε πώς να χειριστείτε τους υαλοκαθαριστήρες. Δε θα θέλατε να σας...

Ψάχνοντας την τέλεια μάσκα

Ψάχνοντας την τέλεια μάσκα

Η μάσκα είναι το παράθυρό σου στον υποβρύχιο κόσμο, επομένως δώσε βάση στην επιλογή αυτής που σου ταιριάζει καλύτερα! Οι επιλογές είναι πολλές και μάλιστα στο ίδιο περίπου εύρος τιμής.   ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΤΗΝ Είναι σημαντικό τη μάσκα που θα αγοράσεις να τη δοκιμάσεις...

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *