Διαλέγοντας τα σωστά πέδιλα

Ιαν 11, 2021 | 0 Σχόλια

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κατακτήσει ένας δύτης ξεκινώντας είναι η σωστή πλευστότητα και η όσο το δυνατόν λιγότερη κατανάλωση αέρα. Αυτές οι δεξιότητες έρχονται με τον καιρό και τα σωστά πέδιλα παίζουν σημαντικό ρόλο.

Βασική προϋπόθεση για την χαμηλή κατανάλωση είναι να ξοδεύεις όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια. Ένας έμπειρος δύτης στην κατάδυση του αρκεί να δώσει μια μικρή ώθηση με τα πέδιλά του για να κινηθεί. Το κατάλληλο πέδιλο σίγουρα θα σε βοηθήσει, παρόλα αυτά δεν υπάρχουν σωστές και λάθος επιλογές, απλά διαφορετικοί τύποι που ταιριάζουν σε διαφορετικούς ανθρώπους ή τύπους καταδύσεων.

ΚΛΕΙΣΤΟΥ Ή ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

Παρότι υπάρχουν πέδιλα με κλειστή φτέρνα που δίνουν αρκετή ώθηση θα προτείναμε να αποφύγετε αυτή την κατηγορία, καθώς ένα πέδιλο ανοιχτού τύπου στο οποίο εφαρμόζει το μποτάκι, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία και ασφάλεια. Το μποτάκι θα σας είναι απαραίτητο όταν βρεθείτε σε μία βραχώδη παραλία, όπως και κατά την είσοδό σας στη θάλασσα, προκειμένου να αποφύγετε τον τραυματισμό από αχινούς ή αιχμηρές πέτρες.

ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ

Μπορούμε να κατατάξουμε τα πέδιλα σε 3 κατηγορίες ανάλογα με την σκληρότητα: μαλακά, μεσαίας σκληρότητας και σκληρά. Σαν γενικό κανόνα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το βάρος του δύτη, όπου όσο πιο βαρύς ο δύτης τόσο πιο σκληρό πέδιλο χρειάζεται. Μία γυναίκα με φυσιολογικό βάρος μπορεί να φορέσει μαλακά πέδιλα, ενώ ένας άντρας συνήθως ξεκινάει από μεσαία ή σκληρά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Ενιαίας λεπίδας (Paddle fins)

Το πιο σύνηθες μοντέλο της αγοράς, έχει ενιαία λεπίδα και ικανοποιητική ώθηση ανάλογη της δύναμης που βάζει ο δύτης.

Split Fin

Η συγκεκριμένη κατηγορία δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και μιμείται την ουρά ενός ψαριού. Τα πέδιλα έχουν μία σχισμή στη μέση που δημιουργεί μια μικρή δίνη με κάθε πεδιλιά και με αυτό τον τρόπο ο δύτης παίρνει τη βέλτιστη ώθηση. Το συγκεκριμένο πέδιλο έχει φανατικό κοινό και σύμφωνα με τους «οπαδούς» του βοηθά επίσης πολύ στις λεπτές μανούβρες που πιθανόν να χρειαστεί να κάνει κάποιος. Στα μειονεκτήματα αυτής της κατηγορίας είναι ότι το πέδιλο δεν ανταποκρίνεται αναλογικά στην ώθηση που του δίνεις, καθώς από ένα σημείο και έπειτα η ταχύτητα που μπορείς να πάρεις δηλαδή δεν είναι ανάλογη της ώθησης που δίνεις.

Force Fins

Πρόκειται για μία ακόμα κατηγορία πέδιλου που μιμείται την ουρά ψαριού και συγκεκριμένα του τόνου, γνωστού για την τεράστια ταχύτητα που αναπτύσσει. Το πέδιλο αυτό υπόσχεται να σας δώσει γρήγορη ώθηση και μολονότι είναι σχετικά μικρό και διαφορετικό, είναι σίγουρα αποτελεσματικό.

ΠΛΕΥΣΤΟΤΗΤΑ

Τα περισσότερα πέδιλα είναι φτιαγμένα με θετική πλευστότητα για να είναι ελαφριά στο νερό και να μας βοηθούν να αποφεύγουμε άσκοπες πεδιλιές στον πυθμένα, ενώ μερικά σκληρά πέδιλα -γνωστά και ως νταλίκες- έχουν αρνητική πλευστότητα. Συνήθως χρησιμοποιούνται με στεγανές στολές για να βοηθούν το πόδι να μένει χαμηλά και να μην εγκλωβίζεται αέρας στα πόδια της στεγανής.

ΚΛΙΠ Ή ΕΛΑΤΗΡΙΟ

Τέλος, τα πέδιλα ανοιχτού τύπου ασφαλίζουν το μποτάκι είτε με ένα πλαστικό κλιπ που δίνει την δυνατότητα να προσαρμόσουμε το λουρί στο μήκος που επιθυμούμε, είτε με ένα ανοξείδωτο ελατήριο που έχει την απαραίτητη ελαστικότητα για να ασφαλίσει το πόδι μας. Η δεύτερη επιλογή είναι συνήθως προτιμότερη, καθώς έχει λιγότερες φθορές και ευκολότερη εφαρμογή, αλλά κοστίζει ακριβότερα.

Το πιο δημοφιλές πέδιλο της αγοράς είναι μεσαίας σκληρότητας ενιαίας λεπίδας. Από εκεί ξεκινάει συνήθως ένας αρχάριος δύτης και θα το κρατήσει για πάρα πολλές βουτιές μέχρι να αλλάξουν οι απαιτήσεις του.

Δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας για κάθε διαφορετικό κομμάτι του εξοπλισμού!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάδυση με Καταιγίδα

Κατάδυση με Καταιγίδα

Η κατάδυση με κακές καιρικές συνθήκες πρέπει να αποφεύγεται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στη χώρα μας, μία ψιχάλα μπορεί να μετατραπεί σε δυνατή μπόρα μέσα σε μερικά λεπτά και το απρόοπτο να σας βρει κατά τη διάρκεια της κατάδυσης!   Πώς αντιμετωπίζουμε...

Τι προσέχουμε όταν ενοικιάζουμε καταδυτικό εξοπλισμό.

Τι προσέχουμε όταν ενοικιάζουμε καταδυτικό εξοπλισμό.

Φανταστείτε να ενοικιάζετε ένα αυτοκίνητο σε μια άγνωστη πόλη, να πλοηγείστε στην κίνηση σε άγνωστους δρόμους, και μετά να βρίσκεστε σε μια έντονη καταιγίδα — μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι δεν ξέρετε πώς να χειριστείτε τους υαλοκαθαριστήρες. Δε θα θέλατε να σας...

Συντήρηση και φροντίδα ρυθμιστή πίεσης

Συντήρηση και φροντίδα ρυθμιστή πίεσης

Κάθε δύτης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να κρατάει τον εξοπλισμό του σε καλή κατάσταση.  Η τακτική φροντίδα και η προληπτική συντήρηση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή είναι το διαβατήριο μας για ασφαλείς καταδύσεις και για μακροχρόνια καλή λειτουργία του...

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *