ΑΓΟΡΑ BCD

Δεκ 2, 2020 | 0 Σχόλια

To BCD (Buoyancy Control Device) είναι η συσκευή που μας επιτρέπει να ελέγχουμε την πλευστότητά μας κατά την διάρκεια της κατάδυσης, προσθέτοντας ή αφαιρώντας αέρα. Επίσης, το φουσκωμένο BCD, μας επιτρέπει να διατηρηθούμε ξεκούραστα στην επιφάνεια πριν και μετά την κατάδυση. Είναι μία από τις αγορές που θα προβληματίσει περισσότερο έναν αρχάριο, καθώς οι επιλογές είναι αρκετές και με σημαντικές διαφορές. Μπορούμε να χωρίσουμε τα BCD σε 3 μεγάλες κατηγορίες.

JACKET

Κατά πάσα πιθανότητα στο καταδυτικό κέντρο που εκπαιδευτήκατε χρησιμοποιήσατε BCD τύπου Jacket. Η συσκευή τέτοιου τύπου γεμίζει αέρα αγκαλιάζοντας το σώμα σας. Έχει το πλεονέκτημα του εύκολου χειρισμού και της άμεσης ανταπόκρισης, ειδικά στο άδειασμα του αέρα, ενώ μειονεκτεί συγκριτικά με άλλες κατηγορίες στο ότι οι αεροφόροι χώροι του μπορεί να πιέσουν σε άβολο βαθμό το σώμα σας όταν πρέπει να είναι αρκετά φουσκωμένο.

JACKET ΟΠΙΣΘΙΑΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣ

Τα Jacket οπίσθιας πλήρωσης διαφέρουν από τα πρώτα στο γεγονός ότι ο αέρας συγκεντρώνεται αποκλειστικά στο πίσω μέρος. Με αυτό τον τρόπο ο δύτης αποφεύγει την χαλάρωση και το σφίξιμο της συσκευής πάνω στο σώμα του καθώς οι αεροφόροι χώροι δεν αγκαλιάζουν τον δύτη και δεν προκαλούν σφίξιμο. Επίσης με το jacket οπίσθιας πλήρωσης επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν βέλτιστη θέση (συνήθως οριζόντια ή με μικρή κλίση του κεφαλιού προς τα κάτω), ώστε να υπάρχει η λιγότερη δυνατή αντίσταση στο νερό. Στα αρνητικά πρέπει να τονίσουμε ότι είναι λίγο πιο δύσκολο για έναν αρχάριο να επιτύχει την πλευστότητα του και η ανταπόκριση της συσκευής στο άδειασμα μπορεί να καθυστερήσει λίγο παραπάνω. Όταν είναι φουσκωμένο στην επιφάνεια έχει μια μικρή τάση να σπρώχνει τον δύτη μπροστά.

BACKPLATE HARNESS

O συγκεκριμένος τύπος αποτελείται από μία ανοξείδωτη ατσάλινη πλάκα και έναν ιμάντα. Στο πίσω μέρος της πλάκας συνδέεται ένας ασκός που καταλήγει στο σύστημα πλήρωσης. Τέτοιου είδους συστήματα είναι υποχρεωτικά στις τεχνικές καταδύσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος και ανάμεσα σε δύτες αναψυχής καθώς είναι πολύ πιο συμπαγή. Η ατσάλινη πλάκα λειτουργεί σαν εναλλακτικό σύστημα βαρών και γενικά το σύστημα αυτό βοηθάει πολύ στο πολυπόθητο trim. Έχει περίπου τα ίδια μειονεκτήματα με τα jacket οπίσθιας πλήρωσης.

Δύο ακόμα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε είναι τα συστήματα βαρών και οι τσέπες. Ο περισσότερος κόσμος προτιμάει να βάζει κάποια ή και όλα τα βάρη του στις τσέπες του BCD. Τα περισσότερα έχουν σύστημα ταχείας απελευθέρωσης που σας επιτρέπουν με μία κίνηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να απαλλαγείτε από αυτά.

Μία τσέπη είναι πάντοτε χρήσιμη. Τα περισσότερα BCDs έχουν τσέπες, με εξαίρεση τα backplates που κινούνται σε πιο compact και minimal ρυθμούς. Εναλλακτικά κάποιες στολές προσφέρουν μεγάλες τσέπες στο πόδι. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να υπάρχει κάπου.

Παράμετρος που πρέπει να αναφερθεί είναι και τα BCD που έχουν φτιαχτεί για γυναίκες. Παρότι οι περισσότερες κυρίες δεν θεωρούν απαραίτητη μία τέτοια διαφοροποίηση υπάρχουν και φανατικές του είδους, καθώς τα jacket αυτά ακολουθούν τη γυναικεία φυσιολογία και μεταφέρουν την πίεση από τους ιμάντες μακριά από την περιοχή του στήθους.

Η πιο safe και προσιτή οικονομική επιλογή για έναν αρχάριο είναι το BCD τύπου τζάκετ. Είναι όμως μία επιλογή που μπορεί μετά από μερικά χρόνια να μην σας καλύπτει και να καταλήξετε σε ένα πιο εξεζητημένο σύστημα.

Δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας για κάθε διαφορετικό κομμάτι του εξοπλισμού!

Στολή | Μάσκα | Πέδιλα | Ρυθμιστής | Dive Computer

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατάδυση με Καταιγίδα

Κατάδυση με Καταιγίδα

Η κατάδυση με κακές καιρικές συνθήκες πρέπει να αποφεύγεται, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στη χώρα μας, μία ψιχάλα μπορεί να μετατραπεί σε δυνατή μπόρα μέσα σε μερικά λεπτά και το απρόοπτο να σας βρει κατά τη διάρκεια της κατάδυσης!   Πώς αντιμετωπίζουμε...

Τι προσέχουμε όταν ενοικιάζουμε καταδυτικό εξοπλισμό.

Τι προσέχουμε όταν ενοικιάζουμε καταδυτικό εξοπλισμό.

Φανταστείτε να ενοικιάζετε ένα αυτοκίνητο σε μια άγνωστη πόλη, να πλοηγείστε στην κίνηση σε άγνωστους δρόμους, και μετά να βρίσκεστε σε μια έντονη καταιγίδα — μόνο για να συνειδητοποιήσετε ότι δεν ξέρετε πώς να χειριστείτε τους υαλοκαθαριστήρες. Δε θα θέλατε να σας...

Συντήρηση και φροντίδα ρυθμιστή πίεσης

Συντήρηση και φροντίδα ρυθμιστή πίεσης

Κάθε δύτης που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να κρατάει τον εξοπλισμό του σε καλή κατάσταση.  Η τακτική φροντίδα και η προληπτική συντήρηση σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή είναι το διαβατήριο μας για ασφαλείς καταδύσεις και για μακροχρόνια καλή λειτουργία του...

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *