Νήσος Πρώτη - Γαλάζια Τρύπα (Blue Hole)

Αρχική 9 Βουτιά 9 Νήσος Πρώτη – Γαλάζια Τρύπα (Blue Hole)

Οι βραχώδεις, απόκρημνες ακτές της Νήσου Πρώτης υψώνονται αφιλόξενες πάνω από τα κύματα για κάθε ταξιδιώτη που τις πλησιάζει. Ωστόσο, αυτή ακριβώς η μορφολογία τους τις καθιστά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για τον υποψιασμένο δύτη. Χαρακτηριστικό αυτής της μορφολογίας είναι και η Γαλάζια Τρύπα, μια υποθαλάσσια σήραγγα που διαπερνά ένα μικρό ακρωτήριο στην δυτική πλευρά του νησιού, από την μεριά του Ιονίου Πελάγους.

Έως 20 μέτρα βάθος

Με σκάφος

Έως 50 μέτρα κολύμβησης

Χωρίς ανέσεις

Δεν έχει Ναυάγιο

Το σημείο της κατάδυσης είναι προσβάσιμο μόνο με σκάφος. Ο κοντινότερος λιμένας είναι το μικρό λιμάνι του Μαράθου (ή Μαραθόπολης) σε απόσταση 2-3 χιλιομέτρων. Εάν έχετε δικό σας σκάφος, καλό είναι να λάβετε υπόψη σας το μετεωρολογικό δελτίο και τον κυματισμό καθώς το σημείο κατάδυσης είναι ανοικτό στους καιρούς και τους ανέμους του Ιονίου Πελάγους. Ένας πρακτικός κανόνας (χωρίς όμως να είναι απόλυτος) είναι πως ο κυματισμός που θα συναντήσετε στην μπούκα (είσοδο) του λιμανιού του Μαράθου, συναντάται και στην Γαλάζια Τρύπα. Οι πρωινές ώρες είναι προτιμότερες για την βουτιά σας, καθώς από το μεσημέρι ο καιρός φρεσκάρει.

Η ΑΚΤΗ

Οι απόκρημνες, σχεδόν κάθετες ακτές του νησιού σχηματίζουν έναν μικρό κολπίσκο στο σημείο της κατάδυσης. Δεν υπάρχει καμία υποδομή, όπως άλλωστε και σε ολόκληρο το νησί που είναι ακατοίκητο (με εξαίρεση το μοναστήρι της Γοργοπηγής στην άλλη πλευρά του νησιού που ανοίγει λίγες φορές τον χρόνο καθώς και μερικούς κτηνοτρόφους περιστασιακά). Όσοι επιβάτες του σκάφους σας δεν καταδύονται, εφόσον είναι καλοί κολυμβητές, μπορούν να απολαύσουν την κολύμβηση ή το snorkeling γύρω από το σκάφος.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Πέφτετε στο νερό από το σκάφος με back roll ή giant stride, ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους σας και την απόσταση από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Η Γαλάζια Τρύπα βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του κολπίσκου (δηλαδή στο αριστερό σας χέρι εάν αντικρίζετε την ακτή του νησιού) και σε βάθος 7-7,50 μέτρων, προσβάσιμο σε δύτες όλων των επιπέδων Αφού κολυμπήσετε για 10-20 μέτρα, θα δείτε να διαγράφεται μπροστά σας η είσοδος της σήραγγας και το γαλάζιο της θάλασσας πέρα από αυτήν. Εισέρχεστε στην σήραγγα ο ένας δύτης πίσω από τον άλλον. Οι διαστάσεις της είναι αρκετά ευρύχωρες ώστε ένας δύτης να διασχίσει άνετα τα περίπου 20 μέτρα του μήκους της χωρίς να ακουμπά τα τοιχώματά της.  Να είστε όμως προετοιμασμένοι για ρεύματα εάν η επιφάνεια της θάλασσας είναι ταραγμένη. Στην έξοδο της Γαλάζιας Τρύπας μπορείτε να στραφείτε αριστερά και να συνεχίσετε προς τα δυτικά, εξερευνώντας τους υποθαλάσσιους τοίχους και τον βυθό ανάλογα με τα αποθέματα αέρα, τις αντοχές και την πιστοποίησή σας (οι ακτές του νησιού συναντούν τον αμμώδη βυθό σε βάθος μεγαλύτερο των 30 μέτρων). Η επιστροφή σας μπορεί να γίνει ακολουθώντας την αντίστροφη διαδρομή και πάλι μέσα από την Γαλάζια Τρύπα για να καταλήξετε στον κολπίσκο της αφετηρίας, όπου μπορείτε να κάνετε και την στάση ασφαλείας σας.

ABOUT THE AUTHOR

<a href="https://www.divelog.gr/author/antonios/" target="_self">Αντώνης (Holy Diver)</a>

Αντώνης (Holy Diver)

Ένας νέος και άπειρος δύτης...

LEAVE YOUR COMMENT

Έχετε κάτι να προσθέσετε ή να ρωτήσετε για την παραπάνω βουτιά; Αφήστε το σχόλιό σας και μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τους υπόλοιπους χρήστες του DIVELOG.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SAFETY FIRST!

Σε κάθε κατάδυση ακολουθήστε το πλάνο που έχετε συζητήσει από πριν με τον buddy σας. Μην υπερβαίνετε τα προσωπικά σας όρια και τα όρια της εκπαίδευσής σας, ενώ αν είστε κουρασμένοι ή έχετε ξενυχτήσει την προηγούμενη, θα ήταν ίσως προτιμότερο να καταδυθείτε κάποια άλλη φορά.Καλές αναδύσεις!