Λευτέρης – Ναυάγιο Βόλος

Το μήκους 85 μέτρων φορτηγό πλοίο «Βόλος» ναυπηγήθηκε το 1902 και βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση στον ύφαλο “Λευτέρης” τον Φεβρουάριο του 1931.
Αρχική 9 Βουτιά 9 Λευτέρης – Ναυάγιο Βόλος

Το μήκους 85 μέτρων φορτηγό πλοίο «Βόλος» ναυπηγήθηκε το 1902 και βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση στον ύφαλο “Λευτέρης” τον Φεβρουάριο του 1931. Μερικά χρόνια αργότερα, επί Γερμανικής κατοχής, ο Αυστριακός Βιολόγος Χανς Χας θα γυρίσει ένα μεγάλο μέρος του ντοκιμαντέρ του «Άνθρωπος και καρχαρίες» στο συγκεκριμένο ναυάγιο που τότε ξενέριζε.

Έως 40 μέτρα βάθος, 40+ μέτρα βάθος

Με σκάφος

Έως 10 μέτρα κολύμβησης

Χωρίς ανέσεις

Έχει Ναυάγιο

Η πρόσβαση στον ύφαλο γίνεται μόνο με σκάφος. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ρεύματα και συστήνεται να υπάρχει άνθρωπος πάνω στο σκάφος σε περίπτωση που αλλάξει ο καιρός.

Η ΑΚΤΗ

Αν υπάρχουν φίλοι μαζί σας που δεν θα καταδυθούν μπορούν να κολυμπήσουν με την μάσκα τους, καθώς ο ύφαλος ακόμα και στα ρηχά προσφέρει πολύ όμορφες εικόνες.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Προτείνουμε να ετοιμάσετε τον εξοπλισμό σας στο σκάφος ή ακόμα καλύτερα από την στεριά και να μπείτε στην θάλασσα όλοι μαζί. Κάντε τους ελέγχους σας και κατευθυνθείτε από την πλευρά του φάρου που βλέπει την Σκιάθο.

Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Καταδυθείτε με κατεύθυνση Βορειοανατολική έχοντας τον φάρο και τα ρηχά κομμάτια στον αριστερό σας ώμο. Βγείτε στο μπλε κρατώντας πάντα οπτική επαφή με τους τοίχους αριστερά σας. Τα πρώτα κομμάτια του ναυαγίου θα αρχίσουν να φαίνονται, μαζί και κάποια κομμάτια της γέφυρας. Συνεχίστε λίγο ακόμα και σιγά-σιγά ο τεράστιος όγκος του ναυαγίου θα αρχίσει να σχηματίζεται. Το ναυάγιο ξεκινάει από τα 34 μέτρα, όπου συναντάμε το σημείο που κόπηκε στη μέση και μπορούμε να δούμε το σχίσιμο στη λαμαρίνα. Κινηθείτε βάσει της εμπειρίας σας και του καταδυτικού σας πλάνου, αποφεύγοντας τις υπερβάσεις. Η καλή ορατότητα που συνήθως επικρατεί στην περιοχή μπορεί να σας δώσει μία καλή εικόνα για το ναυάγιο ακόμα και από τα 34 μέτρα. Το πλοίο έχει βυθιστεί με το κατάστρωμα του να γέρνει δεξιά και το κομμάτι της πλώρης να βρίσκεται σε βάθος 57 μέτρων.

Αν στην περιοχή επικρατούν ρεύματα, συνυπολογίστε το για τον χρόνο που θα χρειαστείτε να αναδυθείτε. Αν έχετε ξεπεράσει τον χρόνο μηδέν, κάντε τις στάσεις που χρειάζεται. Περιμετρικά του υφάλου σίγουρα θα βρείτε κάποιο ήρεμο μέρος για τη στάση σας.

Αν σας μείνει χρόνος και η θάλασσα είναι ήρεμη περιπλανηθείτε στα ρηχά του υφάλου από την πλευρά που κοιτάζει την ηπειρωτική Μαγνησία. Τα βάθη κυμαίνονται από 4-7 μέτρα και έχουν πολύ ενδιαφέρουσα μορφολογία και αρκετή ζωή.

VIDEO ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΓΡΑΦΑ

ABOUT THE AUTHOR

<a href="https://www.divelog.gr/author/kostasmenemenoglou/" target="_self">Κώστας Μενεμενόγλου</a>

Κώστας Μενεμενόγλου

Ξεκίνησε τις καταδύσεις το 2009 και δεν έχει πρόθεση να σταματήσει ποτέ. - Amateur Underwater Photographer *** CMAS - Editor @divelog.gr

LEAVE YOUR COMMENT

Έχετε κάτι να προσθέσετε ή να ρωτήσετε για την παραπάνω βουτιά; Αφήστε το σχόλιό σας και μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τους υπόλοιπους χρήστες του DIVELOG.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SAFETY FIRST!

Σε κάθε κατάδυση ακολουθήστε το πλάνο που έχετε συζητήσει από πριν με τον buddy σας. Μην υπερβαίνετε τα προσωπικά σας όρια και τα όρια της εκπαίδευσής σας, ενώ αν είστε κουρασμένοι ή έχετε ξενυχτήσει την προηγούμενη, θα ήταν ίσως προτιμότερο να καταδυθείτε κάποια άλλη φορά.Καλές αναδύσεις!