Η Pinna Nobilis, το μεγαλύτερο δίθυρο μαλάκιο της Μεσογείου, είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης αλλά φαίνεται ότι ορισμένες περιοχές των ελληνικών θαλασσών παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του πληθυσμού της.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία έρευνας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., οι ημίκλειστοι κόλποι του Αμβρακικού και της Καλλονής αναδεικνύονται ως καίριοι χώροι για την επιβίωση της Πίννας Nobilis. Το μυστικό πίσω από αυτήν την επιτυχία φαίνεται να είναι ο συνδυασμός της χαμηλής μέσης θερμοκρασίας και της χαμηλής αλατότητας.
Συγκεκριμένα στον κόλπο της Καλλονής υπάρχουν ακόμα ζωντανές Πίννες που δείχνουν όμως και αυτές να δυσκολεύονται να επιβιώσουν. Τα πράγματα όμως είναι πιο ενθαρρυντικά στον ημίκλειστο κόλπο του Αμβρακικού, εκεί σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει οι πληθυσμοί παραμένουν σταθεροί τα τελευταία χρόνια κάτι που μας δίνει ελπίδες για την επιβίωση τους.
Η απειλή
Το 2016 ξέσπασε μία ασθένεια που αφάνισε όλου τον πληθυσμό της Ισπανίας και σιγά σιγά επεκτάθηκε προς τα ανατολικά της Μεσογείου. Μετά από έρευνες ανακαλύφθηκε ότι υπεύθυνο ήταν το παράσιτο haplosporidum pinnae που μέχρι το 2018 είχε επεκταθεί και στην χώρα μας.
Η επόμενη μέρα
Το ερώτημα που δεν έχει ακόμα απαντηθεί είναι αν το συγκεκριμένο παράσιτο μπορεί να ζήσει και μετά την εξάλειψη του είδους. Αν δηλαδή οι περιοχές που δεν μπορεί να επεκταθεί μπορούν να λειτουργήσουν ως τροφοδότες για τις υπόλοιπες περιοχές ή αν το παράσιτο θα είναι ενεργό σε άλλους οργανισμούς και θα αποτρέπει την επανεγκατάσταση του είδους.
0 Σχόλια