Γύρισμα μισής στροφής

Ιούν 25, 2021 | 0 Σχόλια

Τα προηγούμενα χρόνια διδασκόμασταν στο open water να «ανοίγουμε» μέχρι τέλους την φιάλη μας και μετά να τη γυρίζουμε μισή στροφή. Η πρακτική αυτή ήταν συνήθως για να προφυλάξουμε τις βαλβίδες του κλείστρου μας από κακοποίηση που μπορούσε να καταλήξει σε διαρροή αέρα. Όσο η φιάλη ήταν εντελώς ανοιχτή μία παραπάνω πίεση από έναν λανθασμένο χειρισμό μπορούσε να προκαλέσει φθορά που με τον καιρό προκαλούσε διαρροή αέρα ή άλλες αστοχίες.

Τα τελευταία χρόνια τα κλείστρα αυτά κατασκευάζονται με  περισσότερες δικλίδες ασφαλείας ακριβώς για να αποφευχθούν τέτοια συμβάντα, ενώ η πρακτική με την ελαφρώς γυρισμένη βαλβίδα έχει προκαλέσει 13 καταγεγραμμένα ατυχήματα σύμφωνα με την DAN, αλλά σίγουρα περισσότερα που δεν έχουν αναφερθεί.

Το πιο σύνηθες λάθος που γίνεται είναι από λάθος χειρισμό να γυρίσουμε μισή στροφή το κλείστρο χωρίς να το έχουμε ανοίξει τέρμα. Ο ρυθμιστής θα πάρει αέρα δίνοντας μας την ψευδαίσθηση ότι λειτουργεί κανονικά αλλά όταν κατέβουμε σε ένα βάθος θα δυσκολεύει να ικανοποιήσει την αυξημένη, λόγω και του βάθους, απαίτηση για αέρα.

Όλα αυτά τα λάθη λύνονται εύκολα με καθαρό μυαλό και σωστό έλεγχο πριν την κατάδυση αλλά σε ορισμένες ακραίες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν ένα πιο σοβαρό ατύχημα.

Συνιστάται λοιπόν το άνοιγμα του κλείστρου μέχρι τέλους καθώς δεν υπάρχει πλέον  κίνδυνος ζημιάς του και μηδενίζουμε την πιθανότητα ατυχήματος από ελλιπές άνοιγμα  του κλείστρου.

 

Πηγή: Divers Alert Network

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *