Το καταδυτικό ατύχημα του Rob Stewart

Φεβ 18, 2021 | 0 Σχόλια

Στις 31 Ιανουαρίου του 2017 ο διάσημος για το Sharkwater σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής Rob Stewart πέθανε σε καταδυτικό ατύχημα κατά την διάρκεια των γυρισμάτων του Sharkwater Extinction.

Καθώς πραγματοποιούσαν την τρίτη βαθιά κατάδυση της ημέρας με rebreathers και ενώ αναδύθηκαν με επιτυχία, το ταίρι του έχασε τις αισθήσεις του στην επιφάνεια. Το πλήρωμα του σκάφους υποστήριξης έσωσε τον Peter Sotis, αλλά δεν πρόσεξε ότι μερικές στιγμές αργότερα ο Rob Stewart έχασε και αυτός τις αισθήσεις του και βυθίστηκε.  Το σώμα του βρέθηκε μερικές μέρες αργότερα σε μικρή απόσταση από το σημείο που είχαν αναδυθεί.

Αμέσως μετά τον θάνατο του φήμες καθιστούσαν υπαίτιο του ατυχήματος τον Peter Sotis. Εκτός από ταίρι του ο Peter ήταν και προμηθευτής των συστημάτων rebreathers που χρησιμοποίησαν για τις βουτιές και υποστήριζε μέσω της εταιρείας του τις καταδύσεις τους. Λέγεται ότι αυτός ήταν που έπεισε τον πιο άπειρο για τέτοιου είδους βουτιές σκηνοθέτη, να κάνουν τρεις βουτιές σε βάθος άνω των εξήντα μέτρων εκείνη την μέρα.

Ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε την αυτοψία αποφάνθηκε ότι η νόσος των δυτών δεν ήταν η αιτία του ατυχήματος, καθώς στην περίπτωση του Peter Sotis χορηγήθηκε οξυγόνο και επανήλθε αμέσως χωρίς να έχει συμπτώματα νόσου. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο Rob Stewart είχε χάσει τις αισθήσεις του από υποξία, βυθίστηκε στο νερό και πνίγηκε, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως καταδυτικό ατύχημα.

Η οικογένεια του θανόντος κινήθηκε δικαστικά ενάντια του Peter Sotis και της εταιρείας του ισχυριζόμενη ότι ο Rob καθοδηγήθηκε σε βουτιά πέραν από τις δυνατότητές του και η εταιρεία του δεν κατάφερε να τον υποστηρίξει την ώρα του συμβάντος.

Σύμφωνα με την υπερασπιστική γραμμή της εταιρείας δεν υπάρχει θέμα απειρίας, καθώς ο βραβευμένος κινηματογραφιστής ήταν εκπαιδευτής με πολλαπλά πτυχία γύρω από την τεχνική κατάδυση ενώ ήταν εκπαιδευμένος και στο συγκεκριμένο σύστημα rebreather με περισσότερες από πενήντα καταγεγραμμένες βουτιές.

Στον αντίποδα η rEvo, εταιρεία που κατασκεύασε τους συγκεκριμένους rebreathers ισχυρίστηκε ότι αν κάποιος ευθύνεται για το ατύχημα είναι η εταιρεία παραγωγής του “Sharkwater” καθώς κατά την διάρκεια των καταδύσεων δεν ακολουθήσανε τα ισχύοντα πρότυπα ασφαλείας.

Τέσσερα χρόνια μετά το ατύχημα η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Το 2018 παρά το τραγικό συμβάν κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ “Sharkwater Extinction” στην μνήμη του αδικοχαμένου Rob Stewart.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *