Νομοσχέδιο Καταδυτικού Τουρισμού

Φεβ 23, 2021 | 0 Σχόλια

Τον Μάιο του 2020 ψηφίστηκε από τη βουλή το νομοσχέδιο γιατην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού.
Στο νομοσχέδιο αυτό γίνεται μια προσπάθεια να ενταχθούν οι εξελίξεις στον χώρο της κατάδυσης και να περιγραφεί το πλαίσιοσύμφωνα με το οποίο θα αναπτυχθεί ο κλάδος στην χώρα μας. Ολόκληρο το νομοσχέδιο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ, ενώ η επικυρωμένη έκδοση του νόμου 3409/2005 βρίσκεται εδώ.
Θα προσπαθήσουμε να σας υπογραμμίσουμε τα βασικά.

Σκοποί –Ορισμοί

Ως κατάδυση ορίζετε η υποβρύχια περιήγηση του δύτη σε όλους τους χώρους που επιτρέπεται συμπεριλαμβανομένων ναυαγίων, λιμνών, ποταμών, ναυαγίων, καταδυτικών πάρκων, επισκέψιμων ενάλιων χώρων κ.α.Η επίσκεψη στους συγκεκριμένους χώρους μπορεί να είναι συνοδευόμενη από επαγγελματίες ή όχι, μέρος μαθήματος, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η περιήγηση επιφανείας με μασκοπέδιλα (snorkeling)
Η κατάδυση απαγορεύεται:
  • Σε περιοχές με ενάλιες αρχαιότητες οριοθετημένες από το Υπουργείο Πολιτισμού
  • Σε περιοχές που αποτελούν οριοθετημένα πεδία βολής των ενόπλων δυνάμεωνκαι περιοχές που έχουν καθοριστεί ως ναυτικά οχυρά.
  • Σε περιοχές που έχουν ρητή απαγόρευση από το θαλάσσιο χωροταξικό πλαίσιο
  • Σε αγκυροβόλια πλήρωσης αγωγών καυσίμου.
  • Σε ζώνες ασφάλειας φάρων.
  • Σε περιοχές διέλευσης ή αγκυροβολίας πλοίων.
  • Όπου υπάρχουν υποβρύχια καλώδια.
  • Σε απόσταση 100 μέτρων από σημεία εκκίνησης μισθωμένων πλοίων.

Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού

Ιδρύεται «Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού» που αναφέρεται στον Υπουργό Τουρισμού, αποτελείται από στελέχη υπουργείων, επιστήμονες έναν εκπρόσωπο των συλλόγων ερασιτεχνών αυτοδυτών και έναν πάροχο καταδυτικών υπηρεσιών, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και τα μέλη του δεν αμείβονται.Αρμοδιότητες του συμβουλίου είναι να ενημερώνει τον Υπουργό για τα τεκτενόμενα στον χώρο της κατάδυσης και να προτείνει δράσεις και παρεμβάσεις. Επίσης να συνεργάζεται με επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους και άλλους φορείς για την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι

Στο παρόν νομοσχέδιο δημιουργείται το νομοθετικό πλαίσιο για την δημιουργία επισκέψιμων ενάλιων χώρων. Η επίσκεψη στους χώρους αυτούς γίνεται μόνο με την συνοδεία πιστοποιημένου επαγγελματία. Τα σκάφη που χρησιμοποιούνται για την επίσκεψη στους χώρους αυτούς ξεκινούν από προκαθορισμένο χώρο και επιστρέφουν σε αυτόν μετά την κατάδυση χωρίς να προσεγγίσουν άλλο σημείο ξηράς ενώ το προσωπικό της αρχαιολογικής υπηρεσίας μπορεί να διενεργήσει σωματικούς ελέγχους ή ελέγχους σε αποσκευές κατά την κρίση τους.

Ναυάγια

Στα ναυάγια πλοίων και αεροσκαφών που έχουν βυθιστεί προ 50 ετών επιτρέπεται η κατάδυση εφόσον είναι καθοδηγούμενη ή οργανωμένη από παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών. (!)

 

Ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα

Επιτρέπεται η πόντιση σε θαλάσσιους χώρους πλοίων και κατασκευών για την δημιουργία τεχνητών υφάλων και εμπλουτισμού της θαλάσσιας ζωής έπειτα από περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η ιδιοκτησία στα αξιοθέατα αυτά παραμένει στον προ της πόντισηςιδιοκτήτη τους, ηπρόσβαση όμως είναι ελεύθερη και δεν δικαιούται κανείς να εισπράττει αντίτιμο για την επίσκεψη σε αυτά. Ο ιδιοκτήτης εξακολουθεί να διατηρεί το δικαίωμα ανέλκυσής τους με την υποχρέωση να αποκαταστήσει το περιβάλλον στην πρότερη κατάσταση.

Κατά την διάρκεια καταδύσεων στα αξιοθέατα απαγορεύεται η αγκυροβόληση σκαφών σε ακτίνα 100 μέτρων ενώ απαγορεύεται μόνιμα η αλιεία σε ακτίνα 50 μέτρων από την περίμετρο των τεχνητών αξιοθέατων.

 

Επίσκεψη σε ΕΕΑΧ -τέλη φωτογράφισης

Οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν γραπτώς τον φορέα διαχείρισης πριν την κατάδυση. Η φωτογράφιση για μη εμπορικούς λόγους πραγματοποιείται ατελώς ενώ σε διαφορετική περίπτωση εφαρμόζονται οι σχετικές διατάξεις.

 

Κίνητρα για ίδρυση και λειτουργία καταδυτικών αξιοθέατων.

Η χωροθέτηση, αδειοδότηση, κατασκευή και λειτουργία τέτοιων αξιοθέατων μπορεί να επιδοτείται από εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

Τροποποιήσεις σε διατάξεις καταδύσεων αναψυχής.

Γίνονται αναδιατυπώσεις σε αρκετά άρθρα του παλιού νόμου και εντάσσετε το snorkelingστις παροχές και στις πιστοποιήσεις.

 

Διατάξεις για πλοία αναψυχής καταδυτικών κέντρων

Ο επί δύο χρόνια κάτοχος άδειας χειριστή ταχύπλοου επιτρέπεται να κυβερνά σκάφη έως 10 μέτρων για παροχή καταδυτικών υπηρεσιών.Τα σκάφη που χρησιμοποιούνται για καταδύσεις αναψυχής επιτρέπεται να φέρουν εγκαταστάσεις πλήρωσης φιαλών σε ξεχωριστό αυτόνομο χώρο.

Υποχρεωτικά τα σκάφη αυτά πρέπει να φέρουν φαρμακείο, φιάλη με ιατρικό οξυγόνου με μάσκα και ένα πτυσσόμενο φορείο.Υποχρεωτικά πρέπει στο σκάφος να παραμένει συνοδός.

 

Τροποποιήσεις διατάξεων περί καταδυτικών πάρκων.

Τα καταδυτικά πάρκα δεν μπορούν να είναι άνω των 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Προβλέπεται ζώνη 50 μέτρων περιμετρικά του πάρκου όπου απαγορεύεται η αλιεία και η ναυσιπλοΐα και επιπλέων 250 μέτρων όπου επιτρέπονται ήπιες μορφές αλιείας.Τα καταδυτικά πάρκα πρέπει να έχουν ειδικά ναύδετα, η αγκυροβολία απαγορεύεται.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο