Ναυάγιο Περιστέρας

Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα γύρω από την κατάδυση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν αναμφισβήτητα η έναρξη λειτουργίας του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου στην Περιστέρα Αλοννήσου.
Αρχική 9 Βουτιά 9 Ναυάγιο Περιστέρας

Ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα γύρω από την κατάδυση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν αναμφισβήτητα η έναρξη λειτουργίας του πρώτου υποθαλάσσιου μουσείου στην Περιστέρα Αλοννήσου. Το μουσείο φιλοξενεί ένα ναυάγιο της κλασικής περιόδου που εκτός από εντυπωσιακό dive site, καθώς φιλοξενεί περίπου 4.000 αμφορείς, είναι και ένα πολύ σημαντικό ιστορικό εύρημα. Αυτό γιατί μέχρι την ανακάλυψή του θεωρούσαμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν αναπτύξει τη ναυπηγική ικανότητα να κατασκευάσουν τέτοιας χωρητικότητας πλοία .

Έως 30 μέτρα βάθος

Με σκάφος

Έως 10 μέτρα κολύμβησης

Χωρίς ανέσεις

Έχει Ναυάγιο

Για να καταδυθείτε στο ναυάγιο πρέπει να επιλέξετε ένα από τα καταδυτικά κέντρα της περιοχής που έχουν άδεια και εκπαιδευμένους συνοδούς, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του αρχαιολογικού χώρου. Η βουτιά απευθύνεται σε δύτες AOW και ενδέχεται να σας ζητηθεί να κάνετε δοκιμαστική βουτιά πριν την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, ώστε να βεβαιωθεί ότι εκτός από πιστοποιημένος δύτης ελέγχετε καλά και την πλευστότητά σας, με στόχο να μην υπάρξει κάποια φθορά στον χώρο.

 

Το ναυάγιο βρίσκεται στη νήσο Περιστέρα απέναντι από την Στενή Βάλα Αλοννήσου. Το σκάφος του καταδυτικού θα δέσει στα μόνιμα αγκυροβόλια που έχουν φτιαχτεί για τις ανάγκες του μουσείου και θα καταδυθείτε με συνοδεία επαγγελματία.

Η ΑΚΤΗ

Το κοντινό νησί της Περιστέρας έχει ως επί το πλείστον βραχώδη ακτή και η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος. Επίσης η περιοχή αποτελεί μέρος του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων οπότε συμβουλευτείτε τις κατά τόπου αρχές για το που μπορείτε να προσεγγίσετε κολυμπώντας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Οι συνοδοί του καταδυτικού θα σας βοηθήσουν να ετοιμάσετε τον εξοπλισμό και να μπείτε με ασφάλεια στο νερό.

Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Αφού ολοκληρώσετε τους προκαταδυτικούς σας ελέγχους και αφήσετε την επιφάνεια, μετά από μερικά μέτρα θα αρχίσει να ξεπροβάλει ο εντυπωσιακός όγκος του ναυαγίου διαστάσεων 30μ Χ 10μ. Στη δοκιμαστική κατάδυση που συμμετείχαμε, μας επιτράπηκε μόνο η περιμετρική προσέγγιση του ναυαγίου και όχι η αιώρηση πάνω από αυτό, για να μην υπάρξει κάποια ζημιά σε περίπτωση απώλειας της πλευστότητας. Το μέτρο αυτό το θεωρούμε σωστό κι ελπίζουμε να συνεχίσει να εφαρμόζεται.

Όπως σε όλες τις περιοχές που ισχύουν περιορισμοί στο ψάρεμα, έτσι και εδώ η θαλάσσια ζωή είναι σε καλύτερα από τον μέσο όρο επίπεδα. Έχετε αρκετό χρόνο να περιεργαστείτε το ναυάγιο, να διαβάσετε όλες τις βοηθητικές πινακίδες του μουσείου και να δείτε τους διαφορετικούς αμφορείς που υπάρχουν στο χώρο. Όταν έρθει η ώρα να ανεβείτε στην επιφάνεια, μην ξεχάσετε να κάνετε την προληπτική στάση στα 5 μέτρα και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του οδηγού σας για το σωστό σημείο εξόδου. Μην ξεχνάτε ότι στο σημείο μπορεί να προσεγγίζουν αρκετά σκάφη για κατάδυση.

 

ΥΓ: Στη Στενή Βάλα υπάρχει το κέντρο πληροφόρησης οπού μπορείτε να πάρετε αρκετή πληροφορία για το Ναυάγιο, αλλά και για άλλες αντίστοιχες περιοχές της Μεσογείου που είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα “Blue Med”. Αξίζει μία επίσκεψη καθώς μπορείτε να κάνετε «κατάδυση» μέσω εικονικής πραγματικότητας.

 

ΥΓ2: Το στίγμα του ναυαγίου έχει δοθεί κατά προσέγγιση, απαγορεύεται η πρόσβαση στο σημείο χωρίς τη συνοδεία καταδυτικού κέντρου.

ABOUT THE AUTHOR

<a href="https://www.divelog.gr/author/divelog/" target="_self">DIVELOG TEAM</a>

DIVELOG TEAM

Η ομάδα του DIVELOG ταξιδεύει στην Ελλάδα, καταδύεται και μοιράζεται τις βουτιές της με όλη την καταδυτική κοινότητα, δίνοντας tipsκαι χρήσιμες πληροφορίες. Μοιράσου κι εσύ τη βουτιά σου και την αγάπη σου για το βυθό!

LEAVE YOUR COMMENT

Έχετε κάτι να προσθέσετε ή να ρωτήσετε για την παραπάνω βουτιά; Αφήστε το σχόλιό σας και μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τους υπόλοιπους χρήστες του DIVELOG.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SAFETY FIRST!

Σε κάθε κατάδυση ακολουθήστε το πλάνο που έχετε συζητήσει από πριν με τον buddy σας. Μην υπερβαίνετε τα προσωπικά σας όρια και τα όρια της εκπαίδευσής σας, ενώ αν είστε κουρασμένοι ή έχετε ξενυχτήσει την προηγούμενη, θα ήταν ίσως προτιμότερο να καταδυθείτε κάποια άλλη φορά.Καλές αναδύσεις!