Ατμόπλοιο "ΠΑΤΡΙΣ"

Το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 1868 το ατμόπλοιο «ΠΑΤΡΙΣ» εκτελούσε δρομολόγιο από τον Πειραιά προς την Σύρο. Έξω από το νησί της Κέας και βρισκόμενο αντιμέτωπο με θαλασσοταραχή παρεκκλίνει της πορείας του και προσκρούει σε ξέρα.
Αρχική 9 Βουτιά 9 Ατμόπλοιο “ΠΑΤΡΙΣ”

Το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 1868 το ατμόπλοιο «ΠΑΤΡΙΣ» εκτελούσε δρομολόγιο από τον Πειραιά προς την Σύρο. Έξω από το νησί της Κέας και βρισκόμενο αντιμέτωπο με θαλασσοταραχή παρεκκλίνει της πορείας του και προσκρούει σε ξέρα.
Χάρη στην ψυχραιμία του καπετάνιου και του πληρώματος διασώθηκαν οι περίπου 500 επιβάτες και το πλήρωμα του πλοίου.
Το τροχήλατο ατμόπλοιο «ΠΑΤΡΙΣ» αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα εξαιρετικής ναυπηγικής τεχνοτροπίας που επικρατούσε την εποχή και η κατάδυση κοντά στον τροχό του είναι μία αξέχαστη εμπειρία για οποιονδήποτε δύτη ανεξαρτήτου επιπέδου.

Έως 30 μέτρα βάθος, Έως 40 μέτρα βάθος

Με σκάφος

Έως 10 μέτρα κολύμβησης

Χωρίς ανέσεις

Έχει Ναυάγιο

Το ναυάγιο του «ΠΑΤΡΙΣ» βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του ύφαλου στην περιοχή «Κούνδουρος».

 

Η ΑΚΤΗ

Οι μη δύτες που συνοδεύουν στο σκάφος δεν έχουν πολλές επιλογές σε απόσταση κολύμβησης, μπορούν όμως να κάνουν snorkelling γύρω από το ύφαλο! Η πιο κοντινή παραλία είναι η ακτή “Κούνδουρος”.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Στο σημείο ενδέχεται να επικρατούν ρεύματα οπότε προτείνουμε την προετοιμασία στο σκάφος. Η συγκεκριμένη κατάδυση απευθύνεται σε έμπειρους δύτες τόσο λόγω του βάθους όσο και λόγω των ρευμάτων που αναφέραμε.

Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Αφού ολοκληρώσετε τον έλεγχο σας καταδυθείτε στη νοτιοδυτική πλευρά του υφάλου και ακολουθήστε το ανάγλυφο του βυθού. Το ναυάγιο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη, το εμπρός μέρος ξεκινάει σε βάθος 28-29 μέτρων. Καθώς το ξύλινο κατάστρωμα πλέον δεν υπάρχει οι δύτες μπορούν να περιηγηθούν ανάμεσα στον μεταλλικό του σκελετό. Το δεύτερο και πιο ενδιαφέρον μέρος του ναυαγίου βρίσκεται 50 μέτρα νοτιότερα και περιλαμβάνει το πρυμναίο μέρος του ναυαγίου με τον επιβλητικό τροχό του.
Για να απολαύσετε το ναυάγιο στο σύνολο του χρειάζεστε εκπαίδευση και εξοπλισμό τεχνικής κατάδυσης. Εναλλακτικά μπορείτε να κινηθείτε στα επίπεδα της κατάδυσης αναψυχής και να απολαύσετε το δεύτερο και πιο βαθύ μέρος του ναυαγίου από απόσταση. Σε κάθε περίπτωση τηρείστε το πλάνο που έχετε αποφασίσει πριν από την βουτιά και έχετε στο μυαλό σας ότι ακόμα και αν δεν βρήκατε ρεύματα κατά την κατάδυση σας, μπορεί να τα αντιμετωπίσετε κατά την ανάδυση. Η καλή διαχείριση του αέρα είναι κρίσιμη στην συγκεκριμένη κατάδυση.
Το Divelog.gr θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά τον εξαιρετικό φωτογράφο κο Τουμπανιάρη για την παραχώρηση των φωτογραφιών του.

H7H6+FX Κέα, Ελλάδα, 37.578664325589, 24.262488781669, 8, GhIJbu75qxHKQkAR-JBLdzJDOEA, Κέα Κύθνος, 840 02, Ελλάδα, GR

ABOUT THE AUTHOR

<a href="https://www.divelog.gr/author/divelog/" target="_self">DIVELOG TEAM</a>

DIVELOG TEAM

Η ομάδα του DIVELOG ταξιδεύει στην Ελλάδα, καταδύεται και μοιράζεται τις βουτιές της με όλη την καταδυτική κοινότητα, δίνοντας tipsκαι χρήσιμες πληροφορίες. Μοιράσου κι εσύ τη βουτιά σου και την αγάπη σου για το βυθό!

LEAVE YOUR COMMENT

Έχετε κάτι να προσθέσετε ή να ρωτήσετε για την παραπάνω βουτιά; Αφήστε το σχόλιό σας και μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τους υπόλοιπους χρήστες του DIVELOG.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SAFETY FIRST!

Σε κάθε κατάδυση ακολουθήστε το πλάνο που έχετε συζητήσει από πριν με τον buddy σας. Μην υπερβαίνετε τα προσωπικά σας όρια και τα όρια της εκπαίδευσής σας, ενώ αν είστε κουρασμένοι ή έχετε ξενυχτήσει την προηγούμενη, θα ήταν ίσως προτιμότερο να καταδυθείτε κάποια άλλη φορά.Καλές αναδύσεις!