Αεροσκάφος Beechcraft RU-21A

Αρχική 9 Βουτιά 9 Αεροσκάφος Beechcraft RU-21A

Εκείνο το ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα της 24ης Ιουλίου 1985  ένας σχηματισμός τεσσάρων αεροσκαφών RU-21A κατασκευής Beechcraft, τα οποία ο Στρατός των Η.Π.Α. χρησιμοποιούσε ως ελαφρά μεταφορικά και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, πετούσε στα ανοιχτά της Αττικής με τελικό προορισμό το Ισραήλ. Λόγω μηχανικής βλάβης το αεροσκάφος με αριθμό 0-18113 αποσπάστηκε από τον σχηματισμό και κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή της Αναβύσσου. Ευτυχώς το τριμελές πλήρωμα διασώθηκε από παραπλέοντα σκάφη και το κουφάρι του βυθισμένου αεροπλάνου αποτελεί πλέον ένα από τα πιο βατά και όμορφα σημεία κατάδυσης σε σχετικά μικρή απόσταση από την Αθήνα.

Έως 20 μέτρα βάθος

Με αυτοκίνητο, Με 4x4, Με σκάφος

Έως 10 μέτρα κολύμβησης

Χωρίς ανέσεις

Έχει Ναυάγιο

Η παραλία από όπου θα ξεκινήσετε την βουτιά σας βρίσκεται επί της  Λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου στο τέλος του οικισμού της Παλαιάς Φώκαιας, 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη οδικά (θα υπολογίσετε περίπου μία ώρα από το κέντρο της Αθήνας) και μπορείτε να παρκάρετε το όχημά σας κοντά στην προβλήτα.

Η ΑΚΤΗ

Το σημείο της κατάδυσης βρίσκεται στην παλιά μικρή προβλήτα της Παλαιάς Φώκαιας. Η ακτή στο συγκεκριμένο σημείο είναι βραχώδης. Ωστόσο όσοι δεν καταδύονται από την παρέα σας έχουν κυριολεκτικά δεκάδες επιλογές, τόσο στον οικισμό της Παλαιάς Φώκαιας όσο και στην ευρύτερη ακτογραμμή που είναι γνωστή ως η Αθηναϊκή Ριβιέρα, είτε αυτό αφορά το μπάνιο είτε την βόλτα τους ή το καφέ και το φαγητό τους σε μία από τις καφετέριες, τις ταβέρνες και τα μπαράκια της περιοχής, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Στήνετε τον εξοπλισμό σας και μπαίνετε περπατώντας στο νερό έχοντας στο δεξί σας χέρι την μικρή προβλήτα.

Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ

Αφού κάνετε τους απαραίτητους ελέγχους ξεκινάτε να κολυμπάτε με βορειοδυτική κατεύθυνση. Εάν έχετε πυξίδα παίρνετε κατεύθυνση με αζιμούθιο 305 μοίρες. Θα χρειαστεί να κολυμπήσετε σχεδόν 200 μέτρα μέχρι να φθάσετε στο αεροσκάφος (100 μέτρα μετά την ακτή θα εντοπίσετε έναν μικρό επιμήκη ύφαλο, και συνεχίζοντας την κολύμβηση με τον ύφαλο στο δεξί σας χέρι μετά από άλλα 100 μέτρα θα αντικρίσετε το αεροσκάφος). Το αεροπλάνο αναπαύεται αναποδογυρισμένο στον βυθό και σε πολύ μικρό βάθος (6 μέτρα). Τα σκέλη προσγείωσης είναι ακόμη κατεβασμένα όπως την στιγμή της πρόσκρουσης στο νερό, ενώ τα ελαστικά έχουν πέσει μέσα στις φωλεές του συστήματος προσγείωσης. Η άτρακτος και τα πτερύγια είναι σχεδόν ολόκληρα ενώ η ουρά λείπει, και από αυτό συνεπάγεται ότι μάλλον το αεροσκάφος κατέπεσε σε άλλο σημείο και κατόπιν τα δίχτυα κάποιας μηχανότρατας το παρέσυραν στην τωρινή του θέση, διαλύοντας κατά την πορεία και το ουραίο τμήμα. Αφού κάνετε την βόλτα σας πάνω και γύρω από το αεροσκάφος, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλευστότητά σας, μπορείτε να περιηγηθείτε στην γύρω περιοχή για να ανακαλύψετε συντρίμμια και τμήματα του αεροπλάνου καθώς και την θαλάσσια ζωή που έχει βρει καταφύγιο εκεί. Ολοκληρώνετε την βουτιά σας επιστρέφοντας από την ίδια διαδρομή και ανάλογα με την διάθεσή σας, αφού λόγω του πολύ μικρού βάθους ο μόνος περιοριστικός παράγοντας θα είναι το απόθεμα αερίου.

Ο συγγραφέας του άρθρου και το divelog.gr θα ήθελε να ευχαριστήσει το καταδυτικό κέντρο Diver’s Corner στην Παλαιά Φώκαια για την φωτογράφιση και τις οδηγίες.

Λεωφόρος Σουνίου Ευέλπιδος, Δημ. Ευέλπιδος Κούτσια Και, Παλαιά Φώκαια 190 13, Ελλάδα, 37.714009522938, 23.94416220502, 17, ChIJM38cZwDtoRQRiD-XyPGkvGI, Και, Δημητρίου Ευέλπιδος Κούτσια, Δημ. Ευέλπιδος Κούτσια, Παλαιά Φώκαια, Περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής, 190 13, Ελλάδα, GR

ABOUT THE AUTHOR

<a href="https://www.divelog.gr/author/antonios/" target="_self">Αντώνης (Holy Diver)</a>

Αντώνης (Holy Diver)

Ένας νέος και άπειρος δύτης...

LEAVE YOUR COMMENT

Έχετε κάτι να προσθέσετε ή να ρωτήσετε για την παραπάνω βουτιά; Αφήστε το σχόλιό σας και μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τους υπόλοιπους χρήστες του DIVELOG.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

SAFETY FIRST!

Σε κάθε κατάδυση ακολουθήστε το πλάνο που έχετε συζητήσει από πριν με τον buddy σας. Μην υπερβαίνετε τα προσωπικά σας όρια και τα όρια της εκπαίδευσής σας, ενώ αν είστε κουρασμένοι ή έχετε ξενυχτήσει την προηγούμενη, θα ήταν ίσως προτιμότερο να καταδυθείτε κάποια άλλη φορά.Καλές αναδύσεις!