Κατάδυση μετά από Covid

Απρ 29, 2022 | 0 Σχόλια

H DAN (Divers Alert Network) σε συνεργασία με καταδυτικούς φορείς και οργανισμούς υγείας επικαιροποίησε παλαιότερη ανακοίνωσή της σχετικά με την κατάδυση μετά την ανάρρωση από COVID-19.

 

Ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης του δύτη κατά την διάρκεια της νόσου προτείνει μία σειρά από μέτρα και εξετάσεις για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στο νερό.

 

Επιγραμματικά αναφέρουμε:

Ομάδα Α – Ασυμπτωματική νόσηση
Δύτες που ήταν ασυμπτωματικοί, με ρινική συμφόρηση και/ή πονόλαιμο, απουσία πυρετού, βήχα, κακουχίας, κεφαλαλγίας και/ή μυαλγίας:
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επιστροφή στις καταδύσεις δεν συνιστάται πριν από 7 ημέρες μετά την ανάρρωση.
Ένας ιατρικός έλεγχος με τον θεράποντα ιατρό σας συνιστάται εάν δεν αισθάνεστε ότι έχετε ανακτήσει τη φυσιολογική σωματική ικανότητα.

Ομάδα Β – Ήπια νόσηση
Ήπια ασθένεια όπου δεν απαιτείται νοσηλεία ή/και αντιική, αντιβιοτική, κορτιζόνη ή θεραπεία:
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η DAN συνιστά κλινική αξιολόγηση από τον οικογενειακό γιατρό ή έναν ειδικό της Καταδυτικής Ιατρικής μετά από 10 ημέρες από την ανάρρωση. Η αξιολόγηση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ηλικία του δύτη, οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα υγείας μπορεί να επηρεάσει τον δύτη κατά την διάρκεια μίας κατάδυσης και την κατάσταση εμβολιασμού.

Ομάδα Γ – Μέτρια Νόσηση
Δύτες που παρουσίασαν μέτρια ασθένεια, Παρουσία ήπιων συμπτωμάτων π.χ. πυρετός, βήχας, απώλεια γεύσης και όσφρησης, κακουχία, πονοκέφαλος, μυαλγία, δύσπνοια κ.α.:
Σε αυτές τις περιπτώσεις η DAN συνιστά εκτίμηση και σειρά εξετάσεων από Καρδιολόγο και Πνευμονολόγο.

Ομάδα Δ – Σοβαρή νόσηση
Στους δύτες που η νόσησή τους ήταν σοβαρή, χρειάστηκαν νοσηλεία, είχαν χαμηλά ποσοστά οξυγόνου, συμπτώματα πνευμονίας, ανεπάρκειες οργάνων η DAN πέρα από τα προτεινόμενα για την ομάδα Γ συστήνει εξέταση PET SCAN.

Για τις ομάδες «Γ» και «Δ», δεδομένης της έλλειψης ισχυρών επιστημονικών στοιχείων σχετικά με τη σοβαρότητα των επιπλοκών που επηρεάζουν τα διάφορα όργανα και συστήματα, συνιστώνται σειρά περαιτέρω διαγνωστικών εξετάσεων μετά από πλήρη κλινική ανάρρωση.

Για να δείτε το πλήρες άρθρο με τις παραπομπές και τις συστάσεις της DAN πατήστε εδώ.
 

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *