Ένα από τα τελευταία πράγματα που αγοράζει κάποιος δύτης για να ολοκληρώσει τον εξοπλισμό του είναι η φιάλη κατάδυσης.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι έχοντας μία γεμάτη φιάλη στον χώρο σου μπορείς να σχεδιάσεις μια κατάδυση με μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία, αποφεύγοντας αρκετά… logistics. Όπως το να περάσεις από το καταδυτικό να νοικιάσεις μία φιάλη και μετά να την επιστρέψεις σε εύλογο χρονικό διάστημα. Την γεμίζεις όποτε μπορείς, την κρατάς στο σπίτι σου και όποτε προκύψει κατάδυση είσαι έτοιμος-η!
Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι οικονομικό, καθώς το κόστος γεμίσματος μίας φιάλης είναι σαφώς μικρότερο από την ενοικίαση και ένας δύτης με 40-50 βουτιές τον χρόνο μπορεί να κάνει γρήγορα απόσβεση.
ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ Ή ΑΤΣΑΛΙ
Στην χώρα μας η πλειονότητα των φιαλών για την κατάδυση αναψυχής είναι ατσάλινες. Ένας από τους βασικούς λόγους της ατσάλινης επικράτησης είναι η πλευστότητά τους. Μία αλουμινένια φιάλη έχει μεγαλύτερη πλευστότητα από μία ατσάλινη και για τον λόγω αυτό θα χρειαστείτε περίπου 2 κιλά επιπλέον σε βάρη. Επιπλέον οι αλουμινένιες φιάλες είναι πιο επιρρεπείς σε φθορές από πτώσεις και χτυπήματα. Στα θετικά των αλουμινένιων φιαλών είναι ότι είναι πιο δύσκολο να σκουριάσουν, αλλά μία σωστά συντηρημένη και βαμμένη ατσάλινη φιάλη μπορεί να ξεπεράσει τα 50 χρόνια ζωής.
ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το βασικότερο δίλλημα που καλείται να λύσει ο υποψήφιος αγοραστής είναι η χωρητικότητα της φιάλης του. Τα πιο δημοφιλή μεγέθη είναι 12, 15 και 18 λίτρα και καλό είναι η απόφαση αυτή να μην παρθεί βιαστικά. Ο δύτης πρέπει να πάρει την φιάλη που χρειάζεται. Μπορεί μία 18άρα φιάλη να σας κάνει να αισθάνεστε πιο ασφαλείς με την επιπλέον χωρητικότητά της, αλλά σας προσθέτει περισσότερο βάρος και ένα δύσκολα διαχειρίσιμο όγκο στην πλάτη σας, που θα σας δημιουργήσει επιπλέον δυσκολίες στην διάρκεια της κατάδυσής σας.
Κατά κανόνα, είναι ελάχιστοι αυτοί που πραγματικά χρειάζονται μια 18άρα φιάλη, ενώ συνήθως το μέγεθος της φιάλης είναι και ανάλογο με το μέγεθος και το βάρος του δύτη. Μία γυναίκα 50 κιλών είναι εξαιρετικά δύσκολο να χρειαστεί μία φιάλη 15 λίτρων, αλλά όλα αυτά μπορείτε να τα υπολογίσετε μετά από τις βουτιές σας.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΡΧΑΡΙΟΣ ΦΙΑΛΗ;
Η γρήγορη απάντηση είναι όχι. Όταν ένας δύτης είναι φρέσκος στο νερό και δεν έχει τελειοποιήσει την πλευστότητά του δεν μπορεί να υπολογίσει καλά την κατανάλωση του αέρα και δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τις ανάγκες του. Επομένως, όταν νοιώσει ότι έχει φτάσει σε ένα καλό επίπεδο πλευστότητας και εξοικείωσης με τον εξοπλισμό του τότε είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή για να αποφασίσει για τις ανάγκες του σε επίπεδο φιάλης.
ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Μία 12άρα φιάλη γεμισμένη στα 200 bar χωράει 2,400 λίτρα αέρα, μία 15άρα 3,000 και μία 18άρα 3,600. Αν ένας δύτης χρησιμοποιεί μία 15άρα φιάλη και βγαίνει με 80 bar μετά από μία σχετικά βαθιά βουτιά, έχει καταναλώσει 1,800 λίτρα αέρα, μπορεί δηλαδή να κάνει την ίδια βουτιά με 12άρα φιάλη και να έχει κατά την έξοδό του τουλάχιστον 50 bar, χωρίς να υπολογίζουμε το κέρδος που θα έχει κουβαλώντας λιγότερο βάρος στην πλάτη.
Η αγορά φιάλης, λοιπόν, είναι κατά την άποψή μας, σημαντικό κομμάτι του εξοπλισμού που προσφέρει μεγάλη ευελιξία, ειδικά για τους ενεργούς δύτες, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει βιαστικά και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι παραπάνω παράγοντες.
Καλές αγορές
Δείτε τον αναλυτικό οδηγό μας για κάθε διαφορετικό κομμάτι του εξοπλισμού!
0 Σχόλια